Reflexoteràpia Podal

Pagina nueva 6

Reflexoteràpia Podal

Què és?

  

La reflexoteràpia podal és una tècnica que provoca l'activació dels mecanismes d'autocuració del cos, mitjançant l'estímul de punts reflexos situats al peui.

Es tracta d'una tècnica mil·lenària: es té constància de l'ús de l'estimulació de punts reflexos a l'Antic Egipte, però no va ser fins la dècada del 1940 que la infermera i psicoterapeuta britànica Eunice Ingham va sistematitzar aquests coneixements creant el primer “mapa” de punts reflexos del peu, i fundant d'aquesta manera la reflexoteràpia tal com la coneixem actualment.

Com funciona?
Quan un determinat òrgan o zona corporal es troba en situació de pèrdua de salut o desequilibri, es creen en aquests punts reflexos uns petits “cristalls” o “dipòsits” compostos principalment per cèl·lules nervioses que, en ésser estimulades mitjançant pressió, activen la circulació sanguínea i limfàtica especialment en la zona afectada i en general a tot l'organisme.ii

El cos com a font de salut.
La refloxologia comparteix amb altres teràpies naturals la concepció holística de les persones. Parteix de la base que el nostre cos té la capacitat de mantenir-se en un bon estat de salut quan es troba en situació d'equilibri, i per tant, posa l'èmfasi en l'estimulació d'aquestes capacitats pròpies del cos tant per corregir situacions de desequilibri com per -sobretot- evitar que es produeixin.

Personalment, crec que un dels defectes de la manera com sovint entenem la salut a les societats occidentals és que tendim a témer el nostre cos. El vivim com una font de malalties, com un obstacle empipador que ens impedeix fer tot allò que voldríem fer, en lloc de viure'l com allò que ens possibilita fer, i ser. La reflexoteràpia, en canvi, promou l'autoconeixement i l'autoconsciència del nostre estat de salut gràcies a l'observació dels punts que resulten dolorosos, i convida a confiar en el nostre cos com a font de salut, en lloc de témer-lo. La reflexoteràpia actua com a catalitzadora d'allò que ja tenim: un cos capaç de mantenir-se sa.

Per a què serveix?
Els resultats són sorprenents: la reflexoteràpia és principalment una excel·lent eina promotora de salut, és a dir, ajuda a mantenir la salut i a prevenir molèsties i malalties. A més a més, és indicada per tractar un gran nombre de dolors, petites malalties i molèsties habituals, com ara dolors musculars (especialment en casos de lesions agudes i/o zones molt doloroses, difícils de tractar mitjançant altres tècniques manuals), desequilibris del cicle menstrual (dolors, regles irregulars, etc), cefalees i migranyes, prevenció de refredats i grips mitjançant l'enfortiment del sistema immunològic-limfàtic, patologies de l'aparell digestiu, pèrdua de salut relacionada amb certs desequilibris hormonals, i un llarg etcètera.

L'existència dels punts reflexos ens brinda una valuosa oportunitat d'autocuració que duem sempre amb nosaltres i podem aprofitar si aprenem com aplicar la reflexoteràpia. La consciència del propi cos, l'autoconeixement i la capacitat d'autogestió de la nostra salut haurien de ser (o són) prioritàries a les nostres vides.

Cada sessió de reflexoteràpia,  si ens l'aplica una  reflexòloga o reflexòleg és, per damunt de tot, una estona per nosaltres. Una estona de salut.


CENTRE DE TARÀPIES PER LA SALUT.
MONTSERRAT ARNAU.

Reflexóloga diplomada.